Press "Enter" to skip to content

Om bloggen

Den här bloggen om travsport skrivs av mig, Johan 32 år gammal, amatörtränare med två hästar i träning. Det var faktiskt i samband med att jag började träna mina nuvarande hästar som mitt intresse för att skriva och berätta för andra om mitt liv inom travsporten tog sig form. Jag hoppas att mina erfarenheter och tips om trav rent allmänt kan vara till underhållande läsning för er därute.

Mitt hästintresse

Att få syssla med mitt största intresse här i livet, hästar, är en dröm som går i uppfyllelse. Mina hästar är mitt allt och ända sedan barnsben har jag haft travsporten runt knuten med Jägersro som närmaste travbana. Jag började först intressera mig för galopp, vilket föll sig naturligt eftersom mina föräldrar var engagerade i sporten här i Skåne. Med tiden blev travintresset större och jag valde ganska tidigt att fokusera på travsporten.

Livet som amatörtränare

Jag är en så kallad “amatörtränare”, vilket i mer formella termer går under begreppet “B-licens”. Det är en typ av licens hästägare kan skaffa för att på egen hand ha rätt att träna och även tävla med sin häst. Jag ansökte om att bli amatörtränare redan som 19-åring, vilket är en lämplig ålder eftersom du måste vara minst 18 år. Med andra ord är jag en veteran när det kommer till travsport.

För att bli godkänd och få amatörtränarlicensen måste man genomgå en utbildning som anordnas av svenska travsällskapet. Det kan jämföras med upplägget när du tar körkort eftersom du har både teori och praktik, för att avslutningsvis köra upp, vilket du i det här fallet gör med häst på bana. B-licensen kan ha lite olika funktioner men det genomgående är att du med en godkänd licens både får träna och startanmäla dina egna hästar.

Mina hästar

Eftersom den här bloggen är skriven för att andra häst- och travfantaster ska få läsa lite om mitt liv som amatörtränare kommer jag att skriva om mina två hästar “Starkid” och “Brightboy”. Båda hästarna är varmblod, vilket är den ras som oftast används inom travsporten. Starkid har hunnit bli två år och har precis gjort sitt första kvallopp medan Brightboy är en veteran med sina sex år och flertalet tävlingar.

Framtidsdrömmar

Även om jag ser mig själv som lyckligt lottad över att jag får ägna mycket tid åt det jag älskar mest är det klart att även jag har framtidsdrömmar. Jag har till exempel en ständigt närvarande dröm om att någon gång få bedriva ungdomsverksamhet på en större hästgård i Skåne. För mig har uppväxten bland hästar och travsport betytt otroligt mycket och jag skulle väldigt gärna vilja föra detta vidare till yngre generationer.