Press "Enter" to skip to content

Montéstart

Monté är en relativt okänd tävlingsform för många och jag själv fick ganska nyligen lära mig mer om detta. En rolig kuriosa är att Montélopp inte var tillåtet i Sverige under många år men idag finns cirka 400 licensierade Montéryttare som tävlar varje år. Jag och min äldsta häst ska snart göra vår allra första start i Monté. Läs mer om Monté nedan!

Det är Travsporten som anordnar tävlingar i travridning, och det är sedan 2004 tillåtet med spel på Montélopp. 2017 var det första montéloppet med på V-75 i Sverige och sedan dess har Åbytravet hållit Monté-SM varje år i oktober. Det finns även fler stora Montélopp i Sverige idag, till exempel Montéeliten som rids på Solvalla i Stockholm samma dag som Elitloppet.

Vad är Monté?

Monté betyder uppsutten på franska och innebär att man rider travhästen istället för att köra sulky. Monté är på ett sätt ridträning för travhästar. Monté började också i Frankrike och det allra första loppet hölls år 1836 på en strand i Normandie. I Frankrike är idag 20-30 % av alla lopp inom travsporten monté men tyvärr är det fortfarande ganska okänt i övriga världen.

I Sverige finns det flera viktiga och stora Montélopp, bland annat Åbys stora Montépris. Det är ett Montélopp för varmblod som hålls årligen. Distansen är över 1 640 meter med autostart. Olympia Montén hålls också årligen på Åbytravet och samma dag som Olympiatravet. Distansen är över 2 140 meter med autostart. Det första Olympia Montén hölls 2009 och har fortsatt sedan dess.

Vilket är världens största montélopp?

Världens största montélopp är Prix de Cornulier som hålls årligen i Frankrike. Loppet är för 4-10 åriga varmblodstravare och är ett Grupp-1 lopp vilket innebär högsta internationella klass. Första gången loppet som avgjordes var 1931 och det körs varje år sedan dess under det franska vinter meeting på Vincennesbanan i Paris. Distansen är 2 700 meter med autostart och förstapris är 315 000 euro.

Glädjande är att nya svenska storlopp kommer och senast är Åby Nordic Monté Throphy, som kommer att gå av stapeln för första gången juni 2018. Det är ett årligt Montélopp för varmblod och distansen är över 2 140 meter med autostart. Det finns all anledning att intressera sig för monté – många storlopp och fina prispengar gör hästtävlingen mycket spännande och kul.