Press "Enter" to skip to content

Vattenträning med mina hästar

En tidig morgon för ett par helger sedan passade jag på att träna med mitt kallblod i vattnet. Vattenträning har blivit allt mer populärt och jag förstår verkligen varför, trots att det fortfarande debatteras lite grann om den verkliga nyttan vid rehabilitering. Nu behöver ju inte min lilla häst rehabträna men jag tror att vattenträningen gör nytta för henne ändå.

Varför vattenträning?

Jag kan endast se fördelar med att träna i vatten. Såklart är en allsidig träning att rekommendera och detta är ingenting som jag gör dagligen. Jag tror att variation gör en häst mer allsidig och får dem att gilla träningen. I vatten blir alla kroppar lättare och trycket på musklerna minskar därmed och vattenträning kan användas för olika orsaker, inte bara som rehabilitering.

Att träna styrka

Mitt lilla kraftpaket behöver träna upp både mer styrka men också uthålligheten. Det tycker både hon och jag är roligt att göra vid stranden en tidig morgon. Tänk dig själv att ingen annan är uppe, det är fortfarande lite kyligt i luften men det märks att det kommer att bli en varm dag. Du kan bli ett med hästen.

Du kan alltså träna upp styrkan på din häst på ett naturligt sätt. Vattnet ger mer motstånd samtidigt som det gör hästen lättare. Principen är samma som när vi människor tränar i bassäng på vattengymnastik. Har du en häst som är skadad finns det särskilda vattenträningsband som hästen kan gå på för att återfå sin styrka. Detta görs alltid i samråd med veterinär.

Reducerad rehabiliteringstid

Jag fortsätter att skriva lite om rehabilitering även om detta alltså inte är aktuellt för mina hästar. Studier har visat att rehabiliteringstiden reduceras med upp till 60 % vid vattenträning jämfört med annars. På detta sätt vill jag lyfta fram att det även är skonsamt och bra för helt friska individer.

Banjobb med hästarna kan vara slitsamt och vattenträning är därför ett bra komplement.

Alternera träningen

Personligen tycker jag inte om att träna samma sak varje dag. Dels blir det tråkigt och dels sliter det på både muskler och leder om du tränar samma sak varje dag. En del säger att du blir bra på det som du tränar. Det stämmer men glöm ändå inte bort att variera dig. Det gäller även för hästar.