Press "Enter" to skip to content

Effektiv ridträning för travhästar

Ridträning av travhästar kan göras på olika sätt. Den mest populära ridträningen är skrittjobb och i träning i uppförsbacke. Dressyrträning rekommenderas också medan galoppträning ifrågasätts av många när det gäller startande travhästar. Själv tränar jag travhästarna med ridträning i uppförs- och nedförsbacke samt motionsträning i skritt. Min sambo hjälper också till med ridträningen men hon föredrar dressyrträning som ger flera fördelar när det kommer till att köra med rockard och sulky.

“Men varför ridträna en travhäst?” frågar sig säkerligen många. Jo, ridträning ger träning av travhästens muskler som annars inte tränas upp av enbart träning med vagn. Ryggmuskler och benmuskler tränas och stärks till exempel ordentligt genom att skritta i upp- och nedförsbacke. Ridträning i skritt ger träning och stärker travhästens benmuskulatur på ett mer koncentrerat sätt än genom endast vagnkörning. Att ridträna travhästen är helt enkelt en bra komplettering till travhästens övriga träning.

Vad är vattenträning för travhästar?

Vattenträning för hästar passar i första hand för hästar som är överbelastade eller skadade. Denna form av träning används bland annat för att bygga upp muskulaturen inför en operation eller som träning för att bygga upp muskler och kondition på en skadad travhäst. Vattenträning belastar inte hästen med sin egen kroppsvikt och hästen kan, utan risk för skador, tränas i både muskulatur och kondition. Även detta är en bra, kompletterande ridträning.

Dressyrträning av en travhäst har många fördelar och de så kallade ridmusklerna tränas ordentligt. Travhästar som dressyrtränas blir stabilare i “bakvagnen” när hästen körs med vagn. Jag rekommenderar att man satsar på någon form av dressyrträning en gång i veckan, särskilt vid träning av yngre travhästar som är ovana vid rockard. Att skapa förtroende mellan häst och tränare är alltid viktigt och dressyr är ett bra verktyg för detta.

Finns det nackdelar med ridträning av travhäst?

I min mening finns det mer positiva fördelar med ridträning än nackdelar. Det finns de som menar att ridträning inte har några fördelar alls och är helt betydelselöst. Det finns även många som menar att galoppträning med ryttare på travhäst inte är att rekommendera. Travhästar på tävlingsbanan får nämligen inte galoppera och då kan mycket galopperande med ryttare skapa förvirring för hästen. Kanske frestas hästen att galoppera när andra kuskar och hästar passerar.

Att ridträna en travhäst har många fördelar när det kommer till att bygga och stärka hästens muskulatur och kondition. Vad det gäller ridutrustning rekommenderas lätt sadel men i övrigt helt vanlig utrustning vid ridning. Vattenträning är en bra form av träning och kan gärna utövas på sommaren med ryttare i en närliggande sjö om man inte har tillgång till träningsbassäng. En pensionerad travhäst som ridtränats är dessutom lättare att sälja.