Press "Enter" to skip to content

Banjobb med båda hästarna

Idag har vi haft en riktigt rolig träning, mina hästar och jag. Tillsammans med en vän lastade jag in båda pållarna för att åka iväg till Halmstadtravets bana. Det är bra både för mig och för hästarna att få miljöombyte och träna på en riktig tävlingsbana. Att travsporten blir allt mer populär i Sverige märks verkligen. Det är många fler ekipage som tränar nu än för bara tio år sedan.

Läs på innan

Det är inte bara att börja med travsport genom att köpa en häst och sätta sig bakom den i en sulky. Det gäller att veta hur du ska träna dina hästar och varför. Vill du komma igång med travsport rekommenderar jag att du läser på så mycket som möjligt före så att du ska veta vad du ger dig in på. Ta även kontakt med en erfaren tränare för att få rätt hjälp.

B-tränarutbildning

Innan du får träna en travhäst själv behöver du genomgå en B-tränarutbildning. Den förbereder dig för arbetet och ger dig den kunskap som behövs. Förutom att vara praktisk innehåller den flera teoretiska moment som djurskydd och tävlingsreglementet. Därefter har du möjlighet att ansöka för travlicens som ger dig rätt att både träna och tävla på Sveriges alla travbanor. Har du ingen hästerfarenhet sedan tidigare bör du gå en förberedande kurs.

Det är främst en egenskap som du måste ha när du tränar djur. Den handlar om tålamod. Ena dagen kan det gå jättebra och ni gör stora framsteg, för att vid nästa träningstillfälle falla tillbaka igen. Det gäller att nöta samma moment men i korta stunder. Jag förespråkar en variationsrik träning där hästen också får utsättas för olika situationer. En av dessa är att lämna det invanda och träna på nya ställen.

Varför jag tränar på Halmstadtravets bana

På den gård där jag hyr mina boxplatser har jag tillgång till både rak- och rundbana så varför åker jag då till Halmstadtravet och tränar? Även om jag inte kommer att medverka i Hugo Åbergs Memorial med mina hästar vill jag att de ska känna av hur det är att träna på en annan plats med okända hästar runt omkring. De ska få den extra nerven som krävs.

Övning i att lastas

Långt ifrån alla hästar tycker om att lastas. Min äldsta, han som är 6 år, som jag kallar för ettan men som heter Brightboy, är ingen lättlastad häst. Han är ganska spattig och orolig i dessa sammanhang och jag vill att han ska lära sig att det inte är något farligt. Idag påverkar det hans resultat litegrann och han behöver träna på detta moment. Jag vill inte att han ska lastas endast då det är tävlingsdags.